Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 15 december 2011


Forse bezuinigingen bij Leger des Heils


Afgelopen vrijdag hebben we met onze fractie en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een werkbezoek gebracht aan het Leger des Heils. Het Leger des Heils helpt en zorgt voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Ik was erg onder de indruk van wat deze zorginstelling zoal doet voor deze mensen. We zijn in de opvang aan de Molenstraat geweest en hebben een multiprobleemgezin met tien kinderen bezocht. Het werkbezoek hebben we afgesloten met een rondleiding bij de dagbesteding aan de Zenderenbrink.

Wij maken ons grote zorgen over de bezuiniging die op het Leger des Heils in Enschede afkomt. Overal dient er bezuinigd te worden, maar de wijze waarop dat gebeurt is desastreus voor de hulpbehoevenden. Het gevolg van deze bezuinigingen kan zijn dat de dagbesteding opgeheven moet worden. En daarin zijn ze juist succesvol; zo zijn er van de 42 deelnemers 10 uit de WWB, 3 volgen een opleiding, 2 deelnemers doen mee aan een pilot loondispensatie en 8 deelnemers hebben een participatie- c.q. klimopbaan. Het gevolg hiervan is dat de deelnemers meer eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen; voor de maatschappij levert het minder criminaliteit en verslaving op en hierdoor wordt ook minder beroep gedaan op uitkeringen en zorgkosten. Op ambulante begeleiding wordt ook fors bezuinigd. Dit betekent op korte termijn minder kosten, maar op lange termijn fors meer kosten voor de maatschappij. Minder hulp aan deze mensen kan op termijn betekenen dat ze opgenomen worden bij Leger des Heils. En deze intramurale zorg is veel duurder dan de ambulante begeleiding.

In het kader van de ontwikkeling van het gebied rondom de Spoorzone moet het Leger des Heils verhuizen. Tijdens ons bezoek heeft het Leger des Heils aangegeven dat ze een nieuwe locatie op het oog heeft, namelijk aan de dr Benthemstraat. Zij vinden deze locatie voor kortdurende opvang en dagverzorging zeer geschikt qua kosten en aantrekkelijk qua ligging. Het college heeft aangegeven binnenkort met een voorstel te zullen komen. We zijn benieuwd welke alternatieven daarin worden aangedragen.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief