Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 29 september 2011


CDA wil een bruisende stad zonder lege plekken


Afgelopen maandag stond de detailhandelstructuurvisie op de agenda van de Raad. Dit is een belangrijk stuk voor de economie van Enschede: de binnenstad, de winkels en de markt zijn belangrijke trekkers van Enschede en trekken veel bezoekers en kopers naar onze stad. De afgelopen jaren is Enschede uitgegroeid tot onbetwist winkelcentrum van Twente en een deeltje van Duitsland. Dit stuk is op ons initiatief na de eerste termijn van de agenda gehaald: een zware, maar noodzakelijks stap.

Wij vonden het stuk nog niet rijp voor behandeling en besluitvorming. Wij kunnen ons wel goed vinden in het beleid dat wethouder Marijke van Hees schetst en het feit dat zij in gesprek gaat met de investeerders van Schuttersveld. De kern van dit voorgestelde beleid is: investeren in de binnenstad en daarbuiten consolideren. Dus geen extra m2 detailhandel buiten de binnenstad. De wethouder heeft lef getoond door te kiezen en te investeren in de binnenstad en het niet uitbreiden van perifere gebieden. Dat schept duidelijkheid voor de ondernemers en investeerders. Gezien de toenemende leegstand door o.a. toenemende internetaankopen is dat ook een goede strategie. En iedereen ziet hoe het centrum van Hengelo verpaupert nu zich een bloeiend winkelcentrum rondom Ikea bevindt met veel detailhouders.

Waarom hebben we een stuk met een solide visie dan van de agenda gehaald? Een paar dagen voor de behandeling van dit beleid in de Raad kregen wij presentaties te zien van de Cobercohal, ook wel Melkhal genoemd, en Polaroid. Het zijn mooie flitsende presentaties en plannen. En het is ook mooi dat in deze zware tijden investeerders durven te investeren in Enschede. Alleen deze mooie plannen druisen wel dwars in tegen de detailhandelstructuurvisie. In deze hallen komt namelijk ook detailhandel, heel veel detailhandel. Dit betekent dat extra m2 detailhandel toegevoegd worden buiten de binnenstad, terwijl in deze beleidsvisie duidelijk staat dat er buiten de aangegeven locaties geen extra detailhandel bijkomt. De eerste vraag die bij mij opkomt is waarom hier extra detailhandel toelaten en waarom niet bij andere locaties zoals Lage Bothof? Zonder deze ambitieuze plannen direct af te schieten, willen wij als Raad een toetsingskader hebben waarom je hier wel straks extra m2 aan detailhandel wilt toelaten en niet op een andere plek. Dat is wel zo eerlijk naar bijvoorbeeld ondernemers in de vele kleinere winkelcentra in de stad, die een belangrijke functie in de wijk hebben. En als we ervoor kiezen om het toe te laten, dan moet het echt iets toevoegen aan het centrum en niet de lege plekken aan de rand van het centrum vergroten, omdat koopstromen verlegd worden. Mensen kunnen hun geld maar een keer uitgeven, zeker in Enschede.

Na de eerste termijn van discussie is de wethouder met ons meegegaan. Het siert haar dat ze dit gedaan heeft. Maar ik zit na deze avond wel met een aantal vragen. Waarom zet het college toch door, terwijl de meerderheid van de Raad aangeeft een stuk van de agenda te willen halen? Waarom toch inhoudelijk discussiëren, terwijl je van tevoren wist dat de Raad niet akkoord zou gaan met dit stuk? Ik hoop dat we dit niet vaker zullen meemaken en ga er vanuit dat het college de komende tijd benut om met een duidelijk stuk te komen waar we de komende vier jaar mee verder kunnen. Want voor het CDA is een bruisende (binnen)stad zonder lege plekken het doel.



Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief