Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 30 juni 2011


CDA bezorgd over historisch en architectonisch bijzondere huizen aan de Laares


Ik maak me zorgen over de afbraak van historisch en architectonisch bijzondere woningen aan de Tulpstraat en de Laaressingel.

Onlangs heeft de woningbouwvereniging Ons Huis in een persbericht aangegeven dat 14 woningen aan de Tulpstraat gesloopt gaan worden. En van de 20 woningen aan de Laaressingel zullen alleen de voorgevels behouden blijven. De rest van de woningen wordt of ingrijpend gerenoveerd of grondig vernieuwd.
Ik vind het erg jammer dat Ons Huis dit besloten heeft. De woningen aan de Tulpstraat vormen met het kinderdagverblijf, en de basisschool een schitterend geheel uit de periode van het interbellum en zeer kenmerkend voor de Laares. De woningen van de Laaressingel vormen een historisch samenhangend geheel met het gedeelte van de singels in het algemeen. Dit is ook de mening geweest van de inmiddels opgeheven gemeentelijke monumentencommissie.

Deze argumenten vindt men blijkbaar niet belangrijk. Tot voor kort was de afspraak dat de woningen aan de Tulpstraat en de Laaressingel alleen gerenoveerd zouden worden. En in een keer vindt men dat het toch anders moet. Met het bericht van Ons Huis zijn de bewoners totaal verrast. “Ze beloven inspraak en ze doen dan toch al wat ze van plan waren”. Dit is helaas wat je hier ook hoort van teleurgestelde bewoners. Dit project begint te lijken op het verhaal rond Sanders. Hier wordt weer een afspraak geschonden en wordt het historisch ensemble afgebroken.

Wat ik niet begrijp is hoe de WOM, Wijkontwikkelingsmaatschappij de Laares, en Ons Huis (lid van de WOM) is omgegaan met de bewonerscommissie en de Stichting Historische Sociëteit Enschede en Lonneker. Zo werden brieven niet beantwoord, pogingen om afspraken te maken zijn mislukt of afspraken en verantwoordelijkheden werden doorgesluisd naar iemand anders. En informatie-aanvragen werden bij Ons Huis en WOM niet beantwoord. Zo ga je niet om met burgers. In deze tijd waarin veel geklaagd wordt over maatschappelijke onverschilligheid, moeten we trots zijn op deze Enschedeërs die zich vrijwillig inzetten voor hun omgeving en voor het behoud van ons cultureel erfgoed.
Het kan namelijk ook anders. Zie het voorbeeld in de Geraniumstraat, tegenover de Laares, waarbij woningbouwvereniging Domijn goed heeft geluisterd naar de wensen van de bewoners. Er is een renovatieplan gemaakt waarbij rekening is gehouden met de sfeer van vroeger. Bewoners waren zeer tevreden over dit proces.

Op 5 juli ga ik de wethouder vragen over de gang van zaken en of ze toch nog met WOM wil kijken of deze woningen niet behouden kunnen blijven.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief