Homepage
 Weblog Ayfer Koç

woensdag 22 juni 2011


Evaluatie NVU-demonstratie


Afgelopen dinsdag heeft onze burgemeester Peter den Oudsten een aantal burgers uitgenodigd die eerder hun verontwaardiging hadden geuit richting de burgemeester over de NVU demonstratie. Het was een evaluatie waarbij burgers, leden van de anti fascistische actiegroep LaatZenietLopen, medewerkers van Artikel 1 Overijssel en raadsleden de mogelijkheid kregen om hun mening te geven over het verloop van de NVU-demonstratie.

Een aantal burgers heeft zich beklaagd over het hardhandig optreden van de politie en zich zeer onveilig gevoeld die dag. Zo gaf een vader aan dat zijn zoon als onschuldig kind ook hardhandig aangepakt is en dat hij geen vertrouwen meer heeft in de politie. De burgemeester heeft aangeboden om met zijn zoon te praten en desnoods zou hij hem zelf bellen.

De vragen over kosten en plaats en tijd die ik eerder heb gesteld aan de burgemeester zijn hier ook aan de orde geweest. Zo snapt een bewoner van het aangewezen risicogebied en werkzaam bij het Muziekkwartier, niet waarom er tonnen besteed worden aan dit soort activiteiten terwijl bij cultuur fors gesneden wordt. Hij kan dit niet rijmen. Meerdere malen is ook aangegeven waarom juist op zaterdag en in het Centrum de demonstratie moest plaatsvinden en niet ergens op een weiland.
Een andere burger begrijpt niet dat een aantal weken na het mooie feest met FC Twente deze verschrikkelijke gebeurtenis plaats kon vinden. Veel burgers gaven ook aan dat de burgemeester en de politiek veel duidelijker een statement hadden moeten maken. Waar staat Enschede nu voor? Waar bleef de steun voor de internationale samenleving in Enschede die vreedzaam samenleeft?

Peter den Oudsten gaf aan dat Enschede geen traditie kent van dergelijke demonstraties en hierin geen ervaring heeft. Op een weiland organiseren kan niet want dan ridiculiseer je het grondrecht om te demonstreren. Als het gaat om het hardhandig optreden dan zijn er niet veel officiële klachten binnen gekomen: 2 klachten en 1 aangifte. Men kan nog steeds aangifte doen. Op basis van 4 uur durende video kan er nog steeds bekeken worden of onterecht geweld is gepleegd. Als het gaat om het tijdstip en route gaf de burgemeester aan dat hier de volgende keer scherper op gelet gaat worden.

En nu het verwijt richting de politiek dat de politiek geen duidelijk statement heeft gemaakt. Ik heb zelf in onze CDA-fractie gevraagd of we niet duidelijk onze mening moeten geven over de verderfelijke ideologie van de NVU. Uiteindelijk is er voor gekozen om dit niet te doen, want je moet deze organisatie zo weinig mogelijk aandacht geven. Hoe minder aandacht je geeft aan deze organisatie hoe minder mensen erop af zullen komen en hoe minder succesvol hun demonstratie zal verlopen. Bovendien hebben ze het recht om te demonstreren.
Wat is er uiteindelijk gebeurt? Door de social media zijn er enorm veel mensen opgeroepen om te gaan demonstreren. En juist het effect van de social media is onderschat. Juist wat we niet wilden, extra aandacht aan deze verderfelijke groep, is bewerkstelligd door social media: organiseren van veel tegendemonstranten.

Met deze kennis en ervaring zullen we de volgende keer anders communiceren. We zullen ook kijken hoe we social media hierbij kunnen gebruiken.

De burgemeester sloot met een vraag hoe we in de toekomst dialoog kunnen organiseren. Hier kwam niet echt een duidelijk antwoord op. Er is wel behoefte aan een dialoog maar in welke vorm is nog niet duidelijk. Ik vond het een goede en geslaagde bijeenkomst waarbij iedereen de gelegenheid kreeg om zijn zegje te doen.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief