Homepage
 Weblog Ayfer Koç

woensdag 8 juni 2011


Het lelijk eendje aan de Walstraat


De Twentse Schouwburg krijgt een nieuwe bestemming inclusief de toneeltoren. Onlangs zag ik een foto van de nieuwe woontoren. Ik schrok van de grootte, de kleur en de vorm. Het is een gebouw wat qua grootte, architectuur en kleur absoluut niet past in het knusse en authentieke Walstraat. Tijdens het debat over het cultuurhistorisch erfgoed in Enschede werd ik door verschillende mensen aangesproken over dit lelijk eendje. Wie beslist nu dat een dergelijk gebouw past in deze straat? En welke criteria hanteert men daarbij? Dat is inderdaad de veelbesproken welstandcommissie. En deze commissie heeft voor dit gebouw de criteria van het Historisch Stadshart gebruikt voor het toetsen van bouwaanvragen.
Als het gaat om dit wooncomplex dan komt deze commissie tot de conclusie dat deze woontoren voldoet aan de eisen van welstand; alleen moet er bij de uitvoering nog wel afgestemd worden over de kleur van de stenen.

In de welstandsnota staat dat sommige nieuwbouw echter een schaal en detaillering heeft die niet in het kleinschalige stadshart past. Daarom let de welstandcommissie op schaal en detaillering van nieuwe panden en op de verticale ritmiek in het straatbeeld. De gebouwen moeten samen een harmonieus straatbeeld vormen en het materiaalgebruik moet passen in een historisch stadshart.

Kijkend naar het plaatje en de criteria kom ik tot de conclusie dat dit complex niet past in de hierboven genoemde criteria. Het is te groot, architectonisch niet passend bij de andere gebouwen, en te grijs. Toch heeft de welstandcommissie anders geoordeeld. Mijn vraag richting het college is dan ook: wat is voor de commissie passende grootte, detaillering en harmonieus. En heeft de commissie op basis van een presentatie dit beoordeeld of is de commissie ter plekke geweest en de sfeer geproefd. En kennen de leden van de welstandcommissie deze straat, de geschiedenis en de cultuurhistorische waarde van deze straat? Want de leden van de welstandcommissie komen niet uit Enschede.

Dit is weer een advisering van de welstandcommissie die niet overeenkomt met de welstandsbeleving van de Enschedese samenleving. Wij krijgen als Raad eind dit jaar een evaluatie over de tevredenheid van de welstandcommissie. Daar ben ik uiteraard zeer blij mee. Het is dan misschien ook een moment om stil te staan of een structurele stadsbouwmeester niet beter ingezet kan worden voor de toetsing van bouwplannen aan de eisen van welstand.
Helaas is de sloop- en bouwvergunning al afgegeven en zijn de ontwerpen eind 2009 behandeld in de vorige raad. Toch wil ik het college vragen of zij de nieuwe eigenaren Woningcorporatie Ons Huis en bouwer Van Wijnen willen vragen om nog eens naar het ontwerp te kijken en om een meer passende gebouw te ontwerpen.

Zo zie je maar. Je kan niet alleen door het slopen van een muurtje het cultuurhistorisch erfgoed vernietigen maar ook door een lelijk gebouw neer te zetten.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief