Homepage
 Weblog Ayfer Koç

dinsdag 24 mei 2011


Nog steeds voor behoud van de voorgevel Sanders


De laatste weken is veel gevraagd, gediscussieerd en gesproken over het behoud van de voorgevel van de fabriek van Sanders. Dat is ook terecht, want het gaat hier niet zomaar om een muurtje zoals ook blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van de gemeente Enschede in 2006 is uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het complex belangrijke cultuurhistorische betekenis heeft als representant van de industriële ontwikkeling van Enschede. De ontwikkeling van dit bedrijf is gegroeid in het kielzog van de veel omvangrijker en belangrijker textielindustrie.

We hebben afgelopen dinsdag in de Raad de wethouder gevraagd om uiterlijk vrijdag een feitenrelaas te maken en een derde onderzoek te verrichten naar de staat van de gevel. Het hele feitenrelaas incl. alle onderliggende stukken hebben we keurig ontvangen. Vandaag hebben we het second opinion van een extern bureau ontvangen over de toestand van de voorgevel. Hierin lijkt de staat van de gevel minder onveilig en minder slecht dan tot nu toe aangenomen.

Als ik de stukken nog eens nalees dan moet ik helaas constateren dat er niet alleen bij de Enschedeërs die de textielperiode hebben meegemaakt een soort ambivalentie bestaat tegenover het verleden en de bijbehorende gebouwen maar ook bij het college. Als je werkelijk wil dat cultuur historische panden behouden blijven dan zet je alles op alles om deze panden te behouden. En juist die innerlijke drang die mis ik bij het huidig bestuur en het vorige bestuur.

Wij willen als CDA een signaal afgeven dat er vanaf nu een grens getrokken moet worden om allerlei bijzondere gebouwen, muren of bijzondere beelden te slopen. Wij vinden dat er zorgvuldiger omgegaan dient te worden met cultuur historische panden in Enschede. Dat kan de gemeente niet alleen; de burger dient hierin ook een verantwoordelijkheid te nemen, maar dat kan alleen als de Enschedese burger en bestuur wat trotser zijn over hun verleden. Want dat ze trots zijn op stad en prestaties in de stad hebben we ook deze maand weer gezien.
Daarom steunen wij ook de motie van de PvdA om een inventarisatie te maken van alle cultuur historische panden en gevels in de Spoorzone. Eigenlijk vinden we dat die inventarisatie veel verder mag gaan dan de spoorzone. Wij willen een inventarisatie voor heel Enschede. Maar daar komen we later op terug.

Wij zijn van mening dat de muur behouden dient te worden en daarom hebben wij in de Raadsvergadering van 23 mei een motie ingediend om de voorgevel te behouden en de extra kosten te dekken uit het budget van de verhuizing van het college van de tweede naar de eerste verdieping van het stadhuis. Helaas kreeg ik voor het laatste niet veel steun van de andere partijen. Het college heeft aangegeven om de extra kosten van de voorgevel te dekken uit het projectbudget van de Spoorzone. Daarom kunnen wij ons ook voorstellen dat deze kosten gedekt worden uit het project Spoorzone, nog eens te onderhandelen met de Woonplaats of externe middelen binnen te halen. Die keuze laten we hier even aan het college.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief