Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 15 december 2011


CDA-Enschede start met partnerschappen in de wijken


Het CDA had in het verleden meer aandacht voor het platteland dan voor de stad. Er is echter veel veranderd in Nederland. Ons land is in hoog tempo verstedelijkt en deze verstedelijking zal zich doorzetten (70% in 2020). Het CDA wil een brede volkspartij zijn. Dit betekent dat het CDA naast aandacht voor het platteland, meer aandacht heeft voor de steden en de stedelijke problematiek. Het CDA heeft de stad namelijk veel te bieden; juist in de stad, met haar diversiteit en dynamiek, komt het CDA goed tot zijn recht. Het CDA erkent de pluriformiteit in de maatschappij en wil mensen en hun organisaties beschermen tegen inmenging van overheid en uniformering. Wij geloven in de kracht van (sport)verenigingen, wijkinitiatieven, bedrijven, kerken en andere maatschappelijke organisaties. Wij hebben oog voor de kracht van de samenleving; laat de burgers hun ambities en betrokkenheid via hun eigen organisaties waarmaken en leg hen geen blauwdrukken op. Het CDA is ook de partij van het gezin, de gemeenschapszin en sociale cohesie. Het is niet een partij van ‘IK’ maar van ‘WIJ’ en daar is juist in de geïndividualiseerde stad veel behoefte aan. In een stad waar veel vandalisme is en men zich onveilig voelt, kan deze partij met orde en fatsoen een duidelijk geluid laten horen.

Hoe gaan we meer CDA in Enschede realiseren? We kunnen het als CDA-Enschede niet alleen. We hebben ook het landelijke CDA hierbij nodig. Dit betekent dat op landelijk niveau meer geluisterd moet worden naar de stedelijke problematiek en dat de resultaten goed gecommuniceerd worden met de lokale afdelingen. Kortom, de lijntjes naar de landelijke fractie dienen kort te zijn. In deze relatie wordt fors geïnvesteerd.

Er is ook een stedennetwerk opgericht voor CDA’ers in de grote steden. In het kader van Meer CDA in de stad is het initiatief “Partnerschappen in de wijken” of “Proeftuinen” ontwikkeld door partijvoorzitter Ruth Peetoom en Alwin de Jong (landelijk bestuurslid). Wat betekent dit? We willen het CDA terugbrengen in de wijken en buurten van steden door verbindingen aan te leggen met burgers, verenigingen, kerken, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Het CDA kan een sleutelrol vervullen in het aanwakkeren van de sociale en economische vernieuwing in de wijk. Er is de laatste jaren wel geïnvesteerd in fysieke vernieuwing in de wijken, maar de samenwerking tussen burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan veel sterker.

Een van de uitgangspunten die we bij de CDA-proeftuinen hanteren, is dat het het CDA een 'WIJ-partij' is in plaats van een ‘IK-partij’. Een van de problemen in de buurten en wijken is dat mensen soms erg op zichzelf leven. Eenzaamheid komt relatief veel voor. Door partnerschappen aan te gaan wil het CDA dit probleemen aanpakken. Doordat mensen erg op zichzelf staan en elkaar niet meer kennen, nemen leefbarheid en (sociale) veiligheid af. In buurten met veel migranten doen zich problemen voor rondom taal; door hierin te investeren wordt de participatie bevorderd. Het CDA kan veel winnen door zich aan te sluiten bij relevante thema’s in de wijk en te luisteren naar wat er leeft. Geen gesloten interne cultuur, maar openstaan voor nieuwe geluiden. Het CDA wil zich onderscheiden door dienend leiderschap!

We gaan met dit traject in 2012 starten en de aankondiging van de proeftuin doen we met een bijzondere opening.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief