Homepage
 Weblog Ayfer Koç

maandag 19 augustus 2013


Vertrek Bijenkorf vraagt om binnenstadsvisie en meer samenwerking met andere Twentse gemeentes


Afgelopen zaterdag werden wij opgeschrikt door het besluit van de directie van de Bijenkorf om naast de filialen Den Bosch, Arnhem, Breda en Groningen ook die van Enschede te sluiten. Het is een aderlating voor Enschede dat de Bijenkorf vertrekt, want dit soort zaken hebben binnensteden als Enschede absoluut nodig om onderscheidend te kunnen zijn en aantrekkelijk te blijven.
In het Financieele Dagblad geeft vandaag de Bijenkorf-directeur Giovanni Colauto aan dat het publiek buiten de Randstad wel luxe merken wil kopen maar de investering in luxe- en premiummerken daar te hoog zijn om terug te verdienen. Hij gaf duidelijk aan dat alle locaties winst maken en dat dat niet de reden was om te sluiten. Zijn voornaamste drijfveer was om zijn filialen nog meer internatiole allure te geven door andere luxe- en premiummerken te introduceren. Voor dat concept heb je een grote schaal nodig. Veel panden, dus ook het pand van Enschede zouden daar niet aan voldoen, terwijl het pand in Enschede speciaal voor Bijenkorf was ontworpen. Hij heeft wel gekeken naar andere panden in Enschede, maar die waren niet architectonisch spraakmakend, stralen niet de creativiteit en elegantie van de Bijenkorf uit en liggen niet op de juiste locatie. Nou daarmee kan je het doen als Enschede. Ik vraag me af of er geen andere belangrijke overwegingen zijn geweest bij dit besluit, zoals hoeveel wij te besteden hebben. Want dure merken als Prada en Tiffany kunnen wij met een gemiddeld inkomen per inwoner van €18.000 waarschijnlijk niet betalen en Amstelveen met €27.000 waarschijnlijk wel, zullen ze daar gedacht hebben bij de Bijenkorf in het hoofdkantoor.

Het vertrek van de Bijenkorf en de komst van Primark heeft ook gevolgen voor de bestaande ondernemers. Er zal absoluut een markt zijn voor Primark in Enschede; zie het aantal Nederlanders dat naar Essen in Duitsland gaat speciaal om te shoppen bij Primark, maar dit kan wel ten koste gaan van andere ondernemers die in hetzelfde lage segment zitten. In Essen zie je de bezoekers voornamelijk met grote tassen van Primark lopen; andere winkels hebben weinig bezoekers; zelfs H&M die normaliter erg druk wordt bezocht is daar erg dun bezaaid met klanten. Dat voorspelt wat in Enschede.
Ik ben wel benieuwd wanneer precies het college op de hoogte was van het voornemen van de Bijenkorf om te sluiten en wat ze precies eraan gedaan heeft om de Bijenkorf in Enschede te houden. En waar ik ook naar benieuwd ben is of de directie van Bijenkorf bij de gemeente geweest is en haar overwegingen besproken heeft. En was er daadwerkelijk geen enkel pand te vinden die aan de voorwaarden van directie van de Bijenkorf voldeed? En welke afspraken zijn er met de Bijenkorf gemaakt in 2002. Want het van Heekplein is om de Bijenkorf heen gebouwd. Zijn er toen garanties afgegeven?
En als er daadwerkelijk geen verliezen zijn gemaakt in Enschede kan er dan wel een ontslagvergunning afgegeven worden door voor al die medewerkers van Bijenkorf? Economische noodzaak ontbreekt dan namelijk.

Ik ben bang dat dit nog maar het begin is van nog meer onheil, zie ook retaildeskundigen in de Telegraaf van vandaag. Zij geven aan dat als er niets gebeurt dat V&D en de Hema de volgende grote winkels zullen zijn die uit binnensteden gaan vertrekken. Ik ben trots op de binnenstad van Enschede en vind dat er heel serieus naar deze ontwikkeling gekeken dient te worden en alles op alles gezet moet worden om niet nog meer grote ondernemingen en werkgelenheid te verliezen. Daarom ben ik ook benieuwd wat het college gaat doen om niet nog meer grote trekkers te verliezen uit deze stad zoals V&D en MediaMarkt. Als we deze grote trekkers verliezen dan komt er een grote kaalslag in Enschede.

Het is mooi dat de gemeente speciale winkels hier probeert binnen te halen maar het is ook belangrijk om de huidige ondernemers hier vast te houden. Als CDA hebben we eerder in ons actieplan om winkelleegstand aan te pakken aangegeven, dat er een integrale visie moet komen om de binnenstad aantrekkelijk te maken. Het wordt tijd dat er hier serieus werk van gemaakt gaat worden anders ben ik bang dat alle investeringen die we in het verleden hebben gemaakt om de binnenstad aantrekkelijk te maken en ons net opgepoetste imago teniet worden gedaan door dit soort ontwikkelingen.

Bij de ontwikkeling van deze visie moet er ook veel meer samengewerkt worden met andere Twentse gemeentes; waarin onderscheidt de ene gemeente zich van de andere en hoe kunnen we elkaar versterken i.p.v. elkaar weg te concurreren zijn belangrijke vragen waar we regionale antwoorden op moeten vinden. Sommigen opperen dat als Twentestad er zou zijn dat de Bijenkorf niet zou vertrekken. Dat lijkt me een mooie stelling voor een discussie over de toekomst van de binnenstad.




Gepost door Ayfer Koç.

3 Reacties

Op 20 augustus 2013 om 08:42 zei Anonymous Anoniem:

Wat een tenenkrommende blog! Deze blog en de vele reacties elders over het vertrek van de Bijenkorf laten weer eens zien hoe groot het minderwaardigheidscomplex van veel Enschedeërs is. Waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat Enschede een eenvoudige provinciestad is en geen metropool. De marktwerking is heel simpel, Enschede krijgt wat bij Enschede past en dat is klaarblijkelijk de Primark en niet de Bijenkorf.

Daarnaast wordt in mijn ogen de Bijenkorf te veel opgehemeld. Hoezo heeft een stad een Bijenkorf nodig om allure te krijgen? Volgens mij krijgt een stad Allure door kunstzinnige initiatieven, bijzondere winkeltjes, leuke evenementen (en dan bedoel ik niet het Glazen Huis, maar evenementen die passen bij stad) en, misschien wel het belangrijkst, door de inwoners van een stad zelf. En daarnaast, zo bijzonder is de Bijenkorf nu ook weer niet. Er zijn veel leukere, speciale winkels te vinden.

Tot slot begrijp ik niet waarom de Bijenkorf zich moet verantwoorden voor de gemaakte keuze. Bijenkorf kiest een strategie en besluit zelf of en waar ze winkels openen en sluiten. Er wordt een huurperiode met de eigenaar van het pand afgesloten en verder is de Bijenkorf niets en niemand verantwoording verschuldigd.

Ayfer Koç, richt je alsjeblieft op echte uitdagingen, die heeft Enschede volgens mij genoeg.

 

Op 22 augustus 2013 om 12:51 zei Anonymous Anoniem:

Beste Ayfer. Iedere ondernemer heeft het recht te stoppen met zijn onderneming. Hij zal moeten zorgen voor een goede afvloeining regeling. Daar staat de gemeente volldig buiten. Veel interessanter is de vraag: van wie is het pand eigenlijk?

 

Op 11 oktober 2013 om 18:40 zei Anonymous Anoniem:

"Want het van Heekplein is om de Bijenkorf heen gebouwd."

Yep. En de raad moet zich nu maar eens gaan afvragen waarom dat gebeurd is. Misschien iets te positief gedacht?

http://www.resilience.org/stories/2010-03-05/tyranny-positive-thinking

 

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief