Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 31 mei 2012


Vergaderen in de raadzaal niet meer van deze tijd


Onlangs las ik in het VNG-blad dat burgers straks in Molenwaard geen stadhuis zullen hebben. Molenwaard bestaat officieel nog niet, maar zal in 2013 een gemeente zijn die ontstaan is uit een samenvoeging van Graafstroom,Liesveld en Nieuw-lekkerand. Er zijn dan geen loketten en balies meer waar je bijvoorbeeld voor je paspoort terecht kan. Molenwaard is dan de eerste gemeente zonder gemeentehuis. Deze gemeente zal 80 á 90% van haar producten digitaal aanbieden. Voor de overige zaken bezoeken ze burgers aan huis en ouderen in verzorgingstehuizen. Het blijft niet alleen bij dienstverlening richting de burgers, maar Molenwaard gaat nog verder. Ze willen niet alleen dat ambtenaren, maar ook bestuurders en raadsleden zoveel mogelijk buiten het stadhuis aan de slag gaan.

Ze hebben straks zelfs geen raadzaal meer. Door het gebruik van het iPad en iPhones kan dat ook. Raadsvergaderingen worden in wijkcentra, verzorgingstehuizen en overige locaties gehouden. Via een iPad kun je deelnemen aan een vergadering. Ze zijn hierdoor 2 tot 4 keer goedkoper. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het model van Molenwaard veel belangstelling trekt.

Toen ik dit las dacht ik: Stel je voor dat we niet meer zouden vergaderen in het stadhuis in Enschede, maar bijvoorbeeld op een schoolplein. Dan kunnen de jongeren via twitter en andere social media meedoen met het debat. Hiermee brengen we de jongeren meer in contact met de politiek, raken ze meer geïnteresseerd en zullen ze eerder meedoen aan het lokale politieke proces. Of op het Van Heekplein op een donderdagavond; misschien dat hiermee het aantal binnenstadsbezoekers op de koopavond opgekrikt kan worden. Of op de Oude Markt, of in de kerk, in een ziekenhuis, op het stationsplein, bij een sportvereniging, bij een winkelcentrum of op andere plekken in de stad. Al naar gelang de onderwerpen van de vergadering kun je wisselen van plek. Het vergaderen op deze locaties heeft kortom veel voordelen. Je brengt politiek en burger dichter bij elkaar, burgers raken geïnteresseerd in de politiek en raken meer betrokken. Maar de plekken waar je vergadert krijgen ook de nodige aandacht. Raadsleden krijgen meer feeling met het werkveld. Uiteindelijk zal dit ook tot hogere opkomstpercentage leiden bij verkiezingen. Het zal wel de nodige organisatie vergen, maar je krijgt er wel veel voor terug.


En wat doe je dan vervolgens met het Stadhuis? Men is toch al bezig met de visie van het Stadhuis, laat ze dan eens gaan kijken in Molenwaard en dit model in overweging meenemen, zou ik zeggen.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief