Homepage
 Weblog Ayfer Koç

maandag 9 april 2012


Werkbezoek Hospice Enschede


Tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijs kwam ik de directeur van Hospice Enschede tegen. Ik had nog nooit van Hospice Enschede gehoord en wist ook niet precies wat deze organisatie doet. Ik raakte onder de indruk van wat ze vertelde. Zij nodigde onze fractie uit om eens een kijkje te nemen. Wij zouden de eerste politieke partij zijn die deze instelling bezocht.

De hospices zijn niet van de laatste jaren, maar stammen uit de vierde eeuw. Het waren rusthuizen voor vermoeide pelgrimsreizigers. In de loop van de tijd werd de fysieke verzorging van de vaak zwaar gehavende pelgrims belangrijker. Ook omwonenden van het hospice konden er voor verzorging terecht. De gastvrije huizen verdwenen pas na de middeleeuwen, toen ze werden overgenomen door artsen die er ziekenhuizen van maakten. Later, in het begin van de jaren tachtig zijn de eerste hospices opgericht. Sinds 1995 kwam een ware hausse aan nieuwe hospices en bijna-thuis-huizen op gang. Waren er in dat jaar hooguit tien bijna-thuis-huizen/hospices en dertig speciale afdelingen in verpleeg- en verzorgingshuizen, tegenwoordig zijn er meer dan 250 hospicevoorzieningen. Met de vergrijzing zal het aantal hospices verder stijgen.

Het Hospice Enschede biedt mensen in hun laatste levensperiode in een veilige en rustige omgeving, palliatieve zorg en persoonlijke ondersteuning. Hospice Enschede draait vooral op vrijwilligers. Zonder deze 80 vrijwilligers kan het Hospice niet blijven bestaan. Ik was onder de indruk over wat al deze vrijwilligers met zoveel passie en warmte doen voor ongeveer 83 bewoners per jaar. Zij zien het als dankbaar werk waar ze veel voldoening uit halen. Deze vrijwilligers worden regelmatig getraind om het werk professioneel goed te kunnen uitoefenen. Hospice Enschede is gehuisvest in een prachtig gebouw met alle nodige voorzieningen dat samen met wooncorperatie Ons Huis is gerealiseerd. Door bezuinigingen vanuit het Rijk wordt het steeds lastiger voor Hospice Eschede om kostendekkend te opereren. Zij proberen dan ook via allerlei particuliere initiatieven meer gelden binnen te halen, maar dat wordt steeds lastiger in deze economisch slechte tijden. Na dit bezoek en het gesprek met bestuursleden, directeur en vrijwilligers, zijn we ervan overtuigd dat Hospice Enschede absoluut een belangrijke taak vervult in onze samenleving.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief