Homepage
 Weblog Ayfer Koç

woensdag 1 februari 2012


CDA bezorgd over toezicht op kwaliteit kinderopvang


CDA is bezorgd over het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang.

De Raad van State heeft namelijk op 21 december 2011uitspraak gedaan in een beroepszaak van Kidsstop in Enschede. De kinderopvangorganisatie had een boete en dwangsommen van €33.000 gekregen vanwege het niet naleven van een aantal kwaliteitseisen. De gemeente mag volgens de Raad van State deze dwangsom niet opleggen aan het kindercentrum. De beleidsregels kwaliteit kinderopvang kunnen niet worden aangemerkt als wettelijke voorschriften en dus is de gemeente niet bevoegd om handhavend op te treden.
Dit betekent in geval van overtreding (een leidster heeft bijvoorbeeld niet de juiste kwalificaties of er zijn te weinig leidsters op een groep), de gemeente niet bevoegd was en is om handhavend op te treden. De overheid zal deze beleidsregels snel moeten omzetten in wettelijke voorschriften.

In Den Haag is men al bezig met reparatiewetgeving.Tot die tijd dat deze reparatiewetgeving er nog niet is, betekent dus dat er formeel niet gehandhaafd zou kunnen worden. De gemeente Den Haag wil dat oplossen door de raad een (tijdelijke) verordening te laten vaststellen waarop dan gehandhaafd kan worden.

Aangezien het CDA grote waarde hecht aan de kwaliteit van de kinderopvang en de veiligheid in de kinderopvang, mag in deze uitspraak geen vrijbrief worden gezien om alles in de wind te slaan en de beleidsregels in de prullenbak te gooien.

Daarom vraagt het CDA aan het college in de stedelijke commissie van as maandag:
• Wat gaat het College in afwachting van genoemde reparatiewetgeving doen op het gebied van handhaving?
• Vindt er nog wel inspectie plaats waarbij een beeld wordt geschetst van de feitelijke situatie op locatie?


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief