Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 21 februari 2013


CDA tegen opheffing van kleine scholen



CDA is tegen opheffing van kleine scholen en stelt vragen aan het college

De staatssecretaris van onderwijs lijkt het advies van de Onderwijsraad van 14 februari (‘Grenzen aan kleine scholen’) te omarmen. Onderdeel van het advies is het verhogen van de opheffingsnorm voor basisscholen van 23 naar 100 leerlingen. Daarnaast zou de staatssecretaris bereid zijn om het gesprek aan te gaan met scholen, wethouders en ouders over het verhogen van de opheffingsnorm.

Het CDA Enschede maakt zich zorgen over dit advies en eventuele landelijke regels waardoor scholen met minder dan 100 leerlingen zouden moeten sluiten. Voor Enschede betekent dit dat er 3 scholen gaan verdwijnen namelijk Marcellinus (onderdeel van Paus Joannesschool 75 leerl.), de Lipper (74 leerl.) en de Noorderkroon (52 leerl.).

Wij (CDA fractie) zijn van mening dat op lokaal niveau (en niet in Den Haag) moet worden beslist welke voorzieningen en scholen open blijven en welke dicht moeten, mits de school nog steeds onderwijs van goede kwaliteit kan leveren. 

Het opvolgen van het advies zal tot gevolg hebben dat kinderen niet meer naar bijzonder onderwijs kunnen in Boekelo en gedwongen worden om naar een openbare school te gaan of naar een ander verder liggend katholieke of ander bijzonder school. Dit zou tot gevolgen hebben dat er waarschijnlijk meer gebruik gemaakt gaat worden van leerlingenvervoer, terwijl Enschede juist het gebruik van leerlingenvervoer wil beperken. Het verdwijnen van deze school betekent ook het verdwijnen van een stukje culturele identiteit van Boekelo omdat deze school jarenlang verweven is in de Boekelose samenleving. Daarnaast is het zo dat kinderen ook in de eigen vertrouwde omgeving naar school moeten kunnen gaan.


Onze vragen:
  1. Is het college met de CDA-fractie van mening dat het onwenselijk is voor Enschede als de opheffingsnorm wordt opgehoogd van 23 naar 100?
    Met name wat betreft Boekelo waar slechts 2 basisscholen zijn en deze vaak een belangrijke voorziening (in het kader van leefbaarheid) is voor de kern?
  1. Is het college met de CDA-fractie van mening dat de kwaliteit van alle 3 scholen volgens de inspectie prima is en dat het argument van de Onderwijsraad dat kleine scholen minder zouden presteren niet geldt voor deze scholen?
  2. Wat zou een dergelijke maatregel betekenen voor de leerlingenvervoerskosten voor de gemeente Enschede?
  3. Is het college bereid stelling te nemen tegen de verhoging van de opheffingsnorm en/of het gesprek hierover (inclusief de gevolgen voor de gemeente Enschede) aan te gaan met het Ministerie?



Gepost door Ayfer Koç.

1 Reacties

Op 26 februari 2013 om 21:30 zei Anonymous Rawalpindi Jobs:

ik ben echt onder de indruk van uw site te bekijken, zijn informatief en nuttig, ga ik om het te houden in mijn bladwijzers en ik hoop dat u het zult houden ...

 

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief