Homepage
 Weblog Ayfer Koç

woensdag 13 oktober 2010


Armoedeval in Enschede


Onlangs is in de stadsdeelcommissie de Nota armoedeval besproken. Armoedeval is het effect dat optreedt wanneer iemand met een uitkering er in netto inkomen op achteruitgaat als hij of zij een betaalde baan krijgt.

Als CDA willen we die mensen financieel ondersteunen die het deze ondersteuning het hardst nodig hebben. We willen een rechtvaardig beleid. Het moet dus niet zo zijn dat door opeenstapeling van gemeentelijke regelingen het niet meer loont om te gaan werken. Dat moeten we de maatschappij niet aandoen maar de betreffende mensen ook niet.

Uit onderzoek blijkt dat de armoedeval slechts een zeer beperkte rol speelt in de participatiebeslissing Wij vinden als CDA dat dit onderzoeksresultaat niet er toe moet leiden dat we mensen niet stimuleren om te gaan werken. Door te werken ben je economisch zelfstandig en kun je jezelf ontwikkelen en dus groeien op de maatschappelijke ladder. Alle activiteiten van de gemeente moeten er op gericht zijn om mensen te begeleiden en helpen naar een betaalde functie.

Tijdens de stedelijke commissie hadden we de volgende vragen voor de wethouder Myra Koomen:
- Wij willen dat gezinnen zoveel mogelijk ontziend worden en dat kinderen niet de dupe worden van de bezuinigingen. Daarom willen we graag weten wat het netto effect is van de versobering per gemeentelijke regeling op de verschillende groepen?

Deze is vraag is nog niet beantwoord.

- Wat zijn de gevolgen van de maatregelen van het komende kabinetsbeleid; door deze maatregelen mee te nemen heb je completer beeld van de effecten van de verschillende bezuinigingsmaatregelen die we kunnen nemen.

Deze zijn volgens wethouder nog niet helemaal inzichtelijk gemaakt.

- We moeten er vanaf dat mensen alleen maar rechten hebben en geen plichten. In het concept regeerakkoord van VVD en CDA staat ook dat er een wettelijke plicht komt tot tegenprestatie naar vermogen? Kunnen we in dit kader niet een tegemoetkoming geven als een bonus bij participatie? Dit uiteraard ook naar vermogen van participatie?

Er wordt al gewerkt met bonussen als mensen vanuit een uitkering voor een langere periode aan het werk zijn.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief