Homepage
 Weblog Ayfer Koç

donderdag 23 september 2010


Welk effect heeft verhoging van de kinderopvangbijdrage voor arbeidsdeelname vrouwen?


Nu uit de Miljoenennota blijkt dat de overheid de kinderopvangbijdrage van ouders wil verhogen, is er hevige kritiek en weerstand tegen dit voornemen vanuit verschillende hoeken. Volgens politici, kinderopvanginstellingen en andere instellingen zou het verhogen van de kosten van de kinderopvang tot minder arbeidsdeelname van vrouwen leiden. E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, sprak zelfs van een besluit waardoor de vrouw uiteindelijk terug in de tijd wordt geworpen.

Maar wat blijkt nu uit het promotieonderzoek van Mariëlle Cloïn? Nederlandse vrouwen laten zich juist niet leiden door financiële prikkels om meer te gaan werken. Zij kiezen uit overtuiging voor een fulltime of parttime baan. Volgens haar hebben financiële prikkels, zoals de hoogte van het loon, het inkomen van de partner en de kosten van kinderopvang slechts een geringe invloed op de arbeidsdeelname van vrouwen.

Vrouwen worden met name geleid door wat ze van huis uit hebben meegekregen of in hun huidige omgeving tegenkomen. Laagopgeleide vrouwen wier moeder werkte, volgen vaker hun moeder. Volgens haar zou het beter zijn als de overheid investeert in het zo aantrekkelijk mogelijk maken van de omstandigheden om betaald werk en zorgtaken te combineren.

Ik vind dit een interessante conclusie in het licht van het duurder worden van kinderopvang en de discussie die hieromtrent is ontstaan. Want als vrouwen zich niet laten beïnvloeden door het financieel aantrekkelijker maken van kinderopvang, dan zou het verhogen van de kinderopvangbijdrage ook nauwelijks effect hebben op het minder werken. Misschien kijken ze wel naar goedkopere alternatieven zoals opvang door grootouders, vrienden of buren en kunnen ze aan het werk blijven. Ik ben dan ook benieuwd wat de uiteindelijke consequenties zullen zijn van deze kabinetsmaatregel.


Gepost door Ayfer Koç.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief