Homepage
 Weblog Ayfer Koç

vrijdag 5 februari 2010


Opvoeden doe je zo!


Er is deze week volop aandacht voor de opvoeding van kinderen. Zo is woensdag de opvoedingscanon gepresenteerd; een website die bedoeld is als een soort kennisbank. Verder zijn donderdag in Enschede allerlei discussies georganiseerd in het kader van de landelijke opvoedestafette van het Ministerie van Jeugd en Gezin. Al deze activiteiten zijn een reactie op de ontwikkeling dat steeds meer ouders om hulp vragen bij het opvoeden van hun kinderen.

Het zijn leuke en wellicht ook nuttige initiatieven. Het is alleen de vraag of je hiermee de echte probleemgezinnen bereikt. Dit zijn gezinnen waarin (door omstandigheden) kinderen (ernstig) in hun ontwikkeling bedreigd worden. De ouders van deze kinderen vinden het vaak lastig om pedagogische hulp te vinden en te accepteren. Daarnaast zijn er ook ouders die niet onder deze groep vallen maar wel vragen hebben en niet weten waar ze terecht kunnen. Denk hierbij aan de allochtone jonge gezinnen die hun kinderen moeten opvoeden met verschillende culturen. Websites, discussies en Loes (site en opvoedloket) zoals we die kennen in Enschede, worden bezocht door ouders die vaak al weten waar ze met hun opvoedingsvragen terecht kunnen. Zij vinden daar ook vaak antwoorden op hun vragen. Voor deze groep zijn deze initiatieven effectief.

Om een grotere groep te bereiken zou het veel effectiever zijn als je opvoedondersteuning rondom de scholen organiseert. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van workshops en informatieavonden “opvoeden doe je zo!” en het plannen van spreekuren met ouders en opvoeddeskundigen bij de scholen. Scholen kunnen ouders erop wijzen dat ze hulp kunnen krijgen bij het opvoeden van hun kinderen. En ouders vinden het makkelijker hulp te vragen omdat ze zien dat andere ouders daar ook gebruik van maken. Hiermee bereik je een veel grotere groep en komt de hulp ook echt waar deze het meest noodzakelijk is.


Gepost door Ayfer Koç.

1 Reacties

Op 5 februari 2010 om 12:03 zei Blogger Edith:

Goed punt, want ik denk inderdaad dat er heel veel mensen nog niet bereikt worden. Maar, er moet dan wel op gelet worden dat ofwel de privacy gewaarborgd blijft (sommige ouders zullen niet voor andere ouders willen toegeven dat ze er gebruik van maken) ofwel zo laagdrempelig zijn dat iederéén komt.

 

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Ayfer Koç

Dit is het weblog van Ayfer Koç.

 

Laatste postings


Archief